BÄ°LGÄ°LER:
Bebek Ä°zlem
Aşı Uygulamaları
Gebe Takibi
Aile Planlaması
Laboratuvar
Raporlar




  • email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • HÄ°ZMET STANDARTLARI TABLOSU

    Hizmet Standartları Tablosu İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.

Ana Sayfa > Gebelik ve Egzersiz [Geri]   
Gebelik ve Egzersiz


Gebelik ve Egzersiz

Son yıllarda kadınların çeÅŸitli egzersiz programlarına olan ilgilerinin gi­derek artması, bu aktivitelerin gebelikte de sürdürülmesine, hatta özellik­le bu dönemde estetik kaygılarla egzersiz yapma isteÄŸinin artmasına yol açmıştır.


Fiziksel yönden aktif olan kadınların daha kolay doÄŸum yaptıklarına dair kanıtlar çok eskilere dayanmaktadır. Aristotales, zor doÄŸumların se­danter (pasif) yaÅŸam biçiminden kaynaklandığını belirtmiÅŸtir. Ä°brani kölele­rin diÄŸer kadınlardan daha kolay doÄŸum yaptıkları kutsal kitapta yazmak­tadır. Yirminci yüzyılın baÅŸlarında egzersiz önerileri temiz havada yürüyüÅŸ yapmakla sınırlıyken 1930’larda daha aktif egzersiz programlarının ilk te­melleri atılmıştır.

Vaugh’un perine (vajen etrafındaki) kaslarını güçlendirici çömelme egzersizleri, Read’in solunum teknikleri, Lamaze’ın psikoprofi­laktik doÄŸum yöntemleri bu dönemdeki örneklerdir.

1940 ile 1960 yılları arasındaki dönemde egzersiz programları yukarı­daki öneriler ve açık havada yapılan yürüyüÅŸlerle sınırlı kalmıştır.


Ancak son yıllarda giderek daha fazla kadın, gebelikte koÅŸu, aerobik koÅŸu gibi çeÅŸitli egzersiz programlarına katılmak ya da yaptıkları sporu sürdürmek ister hale gelmiÅŸtir.


Gebelikteki emosyonel (duygusal), sosyal ve psikolojik durumlar, fi­ziksel uygunluÄŸu etkiler. Fizyoterapist bunlara karşı duyarlı olmalı ve dil, etnik köken, kültürler, fırsat eÅŸitliÄŸi ve kadının özel gereksinimleri gibi di­ÄŸer konuların da farkında olmalıdır. Fizyoterapistin gebe kadına yaklaşımı dostça, esnek, bireysel ve eÄŸer mümkünse kanıta dayalı olmalıdır.


Kadınların çoÄŸu, günümüzde, yaÅŸam tarzlarının içine düzenli egzersizi de katmış olup bunu gebelikte de sürdürme arzusundadırlar. Azınlıkta ka­lan bir grup kadın ise, ilk kez gebe kaldıklarında egzersiz yapmaya karar verirler.

Mart/2015

Kaynak: : T.C. SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Halk SaÄŸlığı Kurumu, Aile HekimliÄŸi